29 Temmuz 2009 Çarşamba

Merkezi Isıtma mı,Kombi Sistemi mi

MERKEZİ SİSTEM ISITMA İLE KOMBİ SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Türkiyede kat mülkiyeti kanunundaki boşluklar ve insanlarımızın toplu yaşamın gereklerini yerine getirmemelerinden ötürü,1996 yılından itibaren malesefki merkezi ısıtma sistemleri yok edilerek,yerine kombi cihazı ile çalışan müstakil ısıtma sistemleri yapılmaya başlanmıştır.

Teknik ve idari açıdan detaylı olarak incelemeden insanlarımızın konutlarını kombi ile ısıtmaya çalışmaları,ilk bakışta ısındığım kadar öderim mantığı ile cazip gelmiş fakat daha sonra bunun cazip olmadığı anlaşılmıştır.

Bu konunun kombi cihazı imalatçıları ve ithalatçıları tarafından pazarlama tekniği olarak insanlarımıza sunulduğu,ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumunun ve enerjinin rasyonel kullanılması açısından değerlendirilmediği aşikardır.

Konuyu farklı açılardan değerlendirmekte fayda vardır.

1-İdari açıdan

Merkezi sistem ile ısıtılan binalarımızın ısıtma sistemi projelerinin yetkili kurumlar tarafından incelendiği ve onaylandığı bir ülkede,onaylanmış bir projede yapılacak olan değişikliklerin tadilat projesiyle yine yetkili kurumların onayına sunulması gerekmektedir.

Dolayısıyla merkezi sistemin iptal edilerek kombi sistemine dönülmesi esnasında ısıtma projesi tadilatlarının yetkili kurumlara onaylattırılması bizce zaruri olmalıdır.

Bu konuda yetkili kurumların devreye girmemesi ve konu ile ilgilenmemesi enterasandır.

2-Hakkaniyet Açısı

Merkezi ısıtma sistemli binalarda ortak zemin ve duvarlarda (iki kat arası zeminlerde,merdiven boşluğuna ve diğer dairelere ortak duvarlarda)izole yoktur.Çünkü amaç binayı ısıtmaktır.Ve sıcaklık farkı olmayan bölümler arasında ısı transferi olmamaktadır.

Eğer merkezi sistemi iptal edip daireleri kombi ile ısıtmaya kalkarsanız kombi sistemi çalışmayan daire ile kombi sistemi çalışan daireler arasında ısı transferi başlayacaktır.

Örn:3.Kattaki daire kombi cihazını çalıştırarak dairesini ısıtmaya çalışırken,2.ve 4.Kattaki daireler kombi cihazlarını çalıştırmazlar ise(evde olmamaları veya iktisat açısından)3.Kattaki ısı diğer dairelere kaçacaktır.Yani 3.Kattaki kişi diğer daireler yüzünden daha fazla enerji harcayacaktır.

Bu hakkaniyet açısından iyi bir durum değildir.

3-Konfor Açısı

Kışın soğuk günlerinde konutuna gelen insanlar soğuk bir ortama girecekler ve yaklaşık 30 dak.konutun ısınmasını bekleyeceklerdir.

Bununla birlikte bir binada yaşayan daire sahiplerin ısınma sistemini müstakile çevirmeleri,o binada ortak giderlerin sıfırlanacağı anlamına gelmemelidir.

Sadece yakıt parası toplanan aidatlardan düşecektir.Kapıcı gideri,asansör,merdiven aydınlatması,bakım onarım giderleri gibi giderler devam edecek olup,yine binada aidatlar toplanacaktır.Yani aidat toplama problemi bitmeyecek yine devam edecektir.

4-Yatırım ve İşletme Maliyeti

Merkezi sistem ile ısıtılan bir binanın ısıtma sisteminin doğalgaz a dönüştürülmesi için gerekli yatırım ile bütün dairelerin kombi sistemi yaptırmaları için gerekli yatırım miktarı arasında çok fark vardır.

Örn:15 Daireli bir merkezi sistemli bir binanın ısıtma sisteminin doğalgaz a dönüştürülmesi maliyeti yaklaşık 25.000 YTL olurken,15 daireninde ayrı ayrı kombi sistemi yaptırmasının maliyeti 3.000 YTL/daire x 15 daire =45.000 YTL olmaktadır.

Bu daire sahiplerinin ceplerinden 20.000 YTL nin fazladan çıktığı anlamına gelmektedir.

Bunun yanısıra her cihazın bir kullanım ömrü bulunmaktadır.Merkezi sistem kazanlarının kullanım ömürleri 30 Yıl iken bir kombi cihazının kullanım ömrü 10-15 Yıl ile sınırlıdır.

Bu kombi cihazı sahibi olanların 10 yılda bir cihazlarını yenilemeleri anlamına gelir ki,yukarıdaki örnekte daire sahiplerinin ceplerinden fazladan çıkan 20.000 YTL ye 1.000 YTL /kombi x 15 daire x 2 yıl =30.000 YTL ilave etmek gerekir.

Yani dairelerin ceplerinden çıkan fazla para yaklaşık 50.000 YTL olmaktadır.

Kombi cihazlarının garanti sonunda arızalanmasından dolayı verilecek olan onarım bedellerinide unutmamak gerekir.

Bir başka husus, son yıllarda yapılan konutlarda ısınma sisteminin genellikle kombi sistemi olarak tasarlanmasıdır.Daireler arası ortak zemin ve duvarların izole edilmeden kombi sistemin kurulması 2.Maddede anlatıklarımızın oluşmasını engellememektedir.

Bunun için yeni daire alacak olanların,kombi sistemli konutlarda izolasyon durumunu öğrenmeleri ve buna göre karar vermelerinde fayda vardır.

İnsanlarımızın sistemlerini seçerlerken bunları bilmeleri ve bunlara göre değerlendirme yapmaları verecekleri kararı etkileyecektir.